Prešov útočí na štvrtý titul v rade, Hlohovec túži po štyroch zápasoch

14.05.2010 Prešov

Prešov/Hlohovec 14. mája (TASR) - Reálnou otázkou pred sobotňajším začiatkom (18.00) finále extraligy hádzanárov nie je, kto získa titul, ale na koľko duelov sa bude hrať majstrovská séria.
Michal Urban z Tatrana Prešov útočiaceho na štvrtý titul v poradí a rekordný šiesty v samostatnej ére túži po cézarovskom \"veni, vidi, vici\" a teda iba troch dueloch, naopak veterán v bránke finálového debutanta z Hlohovca Dušan Olejár sníva spoločne s celým tímom aspoň o jednom prestížnom skalpe neohrozeného suveréna domácej súťaže.
Finálovou účasťou sa naplnili papierové predpoklady, pretože ide o dva najlepšie celky po základnej časti. Kým Prešovčania v semifinále zmietli z palubovky ŠKP Bratislava, Hlohovec má za sebou náročné päťzápasové ťaženie proti Novým Zámkom, no so šťastným koncom. Prognózy vravia, že obhajca z východu by mal zdolať svojho súpera, ktorý je vo finále vôbec prvýkrát, hladko 3:0 na zápasy. Myslí si to aj Michal Urban, ktorý si v semifinálovej sérii proti ŠKP Bratislava konečne schuti zahral na poste, ktorý mu je najbližší. Predtým, vzhľadom na kvality a skúsenosti Alexandra Radčenka, sa k tomu príliš nedostával. \"Chcem tvoriť hru, režisérsky post je mi oveľa bližší, než všetky ostatné, \" uviedol prešovský odchovanec, ktorý bol proti policajtom zároveň najvšestrannejším hráčom, keďže dokázal hrať aj na pravej spojke a na obidvoch krídlach. \"Náš cieľ je nepustiť Hlohovcu žiaden zápas a oslavovať titul už o týždeň 22. mája, \" dodal Urban.
Ľavý krídelník Radoslav Antl je suverénom v hodnotení strelcov súťaže. Prešovčania v tomto ročníku dvakrát v domácom prostredí Hlohovčanov \"zvalcovali\" - 53:28 a 51:35 a dlhoročný slovenský reprezentant mal na tom veľký podiel. Zopakuje sa kanonáda z jeho ruky aj do tretice? \"Nezáleží to iba odo mňa. No oveľa dôležitejšie, než moje štatistiky, bude konečný výsledok. Ako budeme brániť, ako zachytajú brankári, ako sa nám bude dariť pri rýchlych protiútokoch. A hlavne, všetci musíme hrať naplno. Súperovi možno už naozaj o nič nejde, lebo svoj cieľ v tejto sezóne splnil. My im do ich hláv nevidíme, no určite nemusia byť nervózni. Favoritom sme my a to musíme na palubovke aj potvrdiť. \" V hádzanej sa vždy hrá na začiatku od stavu 0:0, no Antl si iný výsledok ako tri víťazstvá v poradí ani nepripúšťa: \"Možné je všeličo, prekvapenia sa občas dejú... Ak by sme nehrali oduševnene, niečo podcenili, mali zlý deň, brankár Olejár by robil zázraky... Iba ak by sa toto všetko naplnilo, iba vtedy by mal súper šancu na víťazstvo. No k tomu podľa mňa nedôjde, lebo aj za takýchto nepriaznivých okolností vyhráme – hoci o jeden gól, v play off to stačí. \"
Na súpiske MŠK figurujú tri mená - Samuel Mažár, František Zaťko a Dušan Olejár - všetci v Prešove v minulosti pôsobili. Posledný menovaný v hale na Baštovej ulici dokonca vyrastal... Onedlho 36-ročný brankár (16. júna 1974) si pamätá na posledný úspech v zeleno-bielom drese: \"V sezóne 2003/2004 sme vo finále domácej súťaže zdolali Považskú Bystricu 3:1 na zápasy. Bolo to za trénera Petra Hatalčíka, rozhodujúci tretí duel sme hrali na palubovke súpera. Pochopiteľne, že cesta domov potom trvala poriadne dlho. Nejaké podrobnejšie detaily z tých štyroch stretnutí si nepamätám, predsa len, už odvtedy ubehol nejaký čas. \" Majster ide obhájiť titul v čo najkratšom možnom časovom úseku. Má Hlohovec šancu vyhrať aspoň v jednom dueli? \"Že sa séria skončí 3:1 pre domácich – môj odhad je 50 na 50. Že sa to skončí 3:2 na zápasy – to je tak šanca 30 na 70. V podstate my nič nemôžeme stratiť, je tu šanca vytrápiť suverénny Prešov vo finále extraligy a ja nevidím dôvod ju nevyužiť, \" prízvukuje gólman s prezývkou \"Oli\". Od ktorého prešovského hráča spojkového radu mu hrozí najväčšie nebezpečenstvo má Olejár jasno. Poklonu zložil služobne najstaršiemu Prešovčanovi: \"Od Petra Tumidalského. Viem, že sa už uzdravil a mal aj dosť času na pokojnú prípravu. Nuž chystám sa na jeho strely z výskoku i zo zeme. Uvidíme ... \"

Finále extraligy (na tri víťazné zápasy):
Tatran Prešov (1) - MŠK Hlohovec (2)
Vzájomné zápasy v sezóne 2009/10: 35:30 (vonku), 53:28 (doma), 32:29 (v), 51:35 (d)
Termíny série: 15. mája (Prešov, 18.00) - 19. mája (Hlohovec, 17.00) - 22. mája (Prešov, 18.00) - prípadne 26. mája (Hlohovec, 18.00) - 29. mája (Prešov, 18.00)
 

Vyberte región